Z Trenčianskeho regiónu do sveta

Dátum publikovania: 14.10.2015

Trenčianske Teplice, 13. októbra 2015 - Problémy exportérov pri vývoze tovarov mimo krajín EÚ sú stále častým javom. Na jednej strane chýba exportérom potrebná skúsenosť, na strane druhej sú obavy z veľkého rizika a ustráženia si platobnej disciplíny odberateľov v zahraničí. Riešenie týchto problémov ponúka EXIMBANKA SR, ktorá v marci odštartovala sériu troch neformálnych stretnutí exportérov a odborníkov na export pod názvom Exportný klub - poradenstvo a nové trhy pre váš export. Už tretí Exportný klub sa uskutočnil v Trenčianskych Tepliciach.

Cenné skúsenosti úspešných

Nosnou témou boli právne úskalia v medzinárodnom obchode a vymáhanie pohľadávok, ktoré odprezentoval Vladimír Ivančo z medzinárodnej advokátskej kancelárie White & Case.  O skúsenosti, ako úspešne obchodovať za hranicami Slovenska, sa podelil Vladimír Šimanský, generálny riaditeľ Virtual Reality Media, a. s. Spoločnosť sa už niekoľko rokov úspešne venuje vývoju a výrobe simulačných technológií pre rôzne typy zariadení, akými sú lietadlá, vrtuľníky a pozemné vozidlá a ich produkty využívajú aj v krajinách ako Jemen, Angola, Ghana a Afganistan. “Nie je jednoduché si vybudovať v zahraničí meno, ale keď sa vám to podarí, máte veľké šance aj na trhoch s väčšou konkurenciou. Navyše podpora od EXIMBANKY SR prišla v čase, kedy komerčné banky na začiatku nejavili  záujem financovať takýto typ biznisu. Na Exportný klub sme prišli, aby sme sa podelili o naše skúsenosti, ktoré sú, myslím, veľmi cenné a vďaka ktorým si môže veľa ďalších exportérov ušetriť veľa starostí,” povedal Šimanský.

“EXIMBANKA SR pomáha firmám všetkých kategórií bez ohľadu na veľkosť či objem obratu financovať a poisťovať ich exportné príležitosti. Podporuje každý životaschopný projekt s cieľom rozšíriť podnikateľské aktivity slovenských vývozcov a udržať si konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch. Preto nás veľmi teší úspech našich klientov a sme radi, že posúvajú svoje skúsenosti ďalej“, povedala Ing. Mgr. Miriam Letašiová, vrchná riaditeľka EXIMBANKY SR.  „Aj na príklade VRM je vidieť, že to nie sú len slová. V čase, keď EXIMBANKA SR vstúpila do prvého projektu s touto spoločnosťou v rokoch 2001/2002, bola to malá firma, vo svete simulátorov, s obratom nepresahujúcim ani štvrtinu dnešného obratu. Dnes je VRM v danom segmente značka kvality, pôsobí celosvetovo a jej zákazníkmi sú ministerstvá obrany štátov v rámci EÚ, ako aj na africkom kontinente,“ dodal Ing. Radim Bobek, riaditeľ odboru MSP.

Služby ekonomickej diplomacie – pomocná ruka exportérom

Ďalší uhol pohľadu na export predstavila Dagmar Urbanová, riaditeľka odboru podnikateľského centra MZV a EZ SR. Okrem iných tém sa zamerala na otázky, aké komodity dokážeme konkurenčne vyvážať, v akých krajinách rastie dopyt po týchto komoditách, ale aj ako vplýva politická a hospodárska klíma v krajine na ten konkrétny obchod. “Poslaním a úlohou ekonomickej diplomacie je prispievať k zvyšovaniu konkurencieschopnosti národného hospodárstva a prosperity občanov prostredníctvom efektívneho využívania prostriedkov a možností zahraničnej služby,” prezradila Urbanová.

Prvý Exportný klub sa konal v marci v Hronseku, druhý v Košiciach, oba za účasti viac ako 50 exportérov a zástupcov EXIMBANKY SR. V sérii Exportných klubov plánuje EXIMBANKA SR pokračovať aj v budúcom roku v rôznych regiónoch Slovenska. Pre exportérov chystá aj novinku v podobe Manuálu exportéra, ktorý by mal byť slovenským exportérom nápomocný pri realizácii ich exportného biznisu.

Tlačovú správu vo formáte .pdf nájdete tu