Standard & Poor´s zvýšila rating EXIMBANKY SR

Dátum publikovania: 7.8.2015

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's zvýšila Exportno-importnej banke Slovenskej republiky rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov v zahraničnej a domácej mene na A+/A-1 z úrovne A/1.

Zvýšenie ratingu EXIMBANKY SR súvisí so zvýšením hodnotenia úverovej spoľahlivosti Slovenska. "Ratingy Eximbanky odzrkadľujú náš názor, že včasná a dostatočná mimoriadna podpora EXIMBANKE SR v prípade finančných ťažkostí je zo strany slovenskej vlády takmer istá," konštatovala agentúra Standard & Poor´s.

Generálny riaditeľ EXIMBANKY SR Igor Lichnovský privítal rozhodnutie o zvýšení ratingu pozitívne a zároveň dodal, že tento krok v konečnom dôsledku zvyšuje jej kredibilitu v očiach slovenských exportérov, ako aj ich zahraničných partnerov. Zvýšenie ratingu EXIMBANKY SR a skutočnosť, že slovenská vláda dlhodobo podporuje aktivity tejto inštitúcie potvrdzuje jej dobrú výkonnosť a pridanú hodnotu pre slovenský export.

Stabilný výhľad EXIMBANKY SR, ako jediného priameho nástroja štátu na podporu exportu, má úzky súvis s výhľadom Slovenskej republiky, ktorá je otvorenou ekonomikou závislou od exportu. EXIMBANKA SR, ako jediný priamy nástroj štátu v podpore exportu, plní kľúčovú úlohu vládnej exportnej stratégie, ktorá je jednou z rozhodujúcich v hospodárskom rozvoji.

Tlačovú správu vo formáte .pdf nájdete tu